Yaptığımız, düşündüğümüz, bizi bir yapan her şey beyin yapımızda olan sinaps adı verilen bağlantılar yolu ile oluşur. Ve yakın zamana kadar yetişkin bir bireyin beyninin çok karmaşık ve herhangi bir değişikliğe açık olmadığı kabul görüyordu.
Fakat yapılan son araştırmalar gösterdi ki, aslında erişkin beyni içinde bir çok değişiklik oluyor ve bu değişiklikler hiç de azımsanmayacak etkideki reaksiyonlar ile gerçekleşiyor. Aslında beynimiz kendini yiyor, hatta bir bakıma yok ediyor.
Fagositoz, hücrelerin sistemden uzaklaştırılması için daha küçük hücrelere bölündüğü, veya içindeki moleküllerin yok edildiği, bağışıklı sisteminin bir doğal bir formudur. Herhangi bir zaman dilimi içinde beyinde de fagositoz sıklıkla olmaktadır.
Beynin inanılmaz derecede meşgul ve talepkar bir organ oldugunu hatlatmak gerekir ise, beynimiz vücudumuzun hazır enerji kaynağının yaklaşık 3de 1 ini sadece hayatta kalmak için kullanır. Bu enerji tüketimi sırasında bir çok yan ürün yani atıklar ortaya çıkmaktadır. Ve bu atıkların ortadan kaldırılması gerekir ki beyin normal işlevsel sürecine devam edebilsin. Nasıl ki sokaklarda çöplerin birikmesi günlük hayatı olumsuz etkileyecekse, beynimizdeki çöplerin de temizlenmesi gerekir. İşte beynimizin temizliği uyku sırasında gerçekleşen bir takım reaksiyonlar ile gerçekleşir.