Kraniosinostoz genellikle tek bir kafatası sütürünün erken kaynaşmasını içerir, ancak bebeğinizin kafatasındaki sütürlerin birden fazlasını içerebilir (çoklu sütürlü kraniyosinostoz). Nadir durumlarda, kraniyosinostoz, belirli genetik sendromlardan (sendromik kraniyosinostoz) kaynaklanır.
Kraniosinostoz tedavisi, başın şeklini düzeltmek ve normal beyin büyümesine izin vermek için ameliyatı içerir. Erken teşhis ve tedavi, bebeğinizin beyninin büyümesi ve gelişmesi için yeterli alan sağlar.
Sagital (skafosefali). Kafatasının tepesinde önden arkaya uzanan sagital sütürlerin erken kaynaşması, başın uzun ve dar olmasına neden olur. Sagital kraniyosinostoz, skafosefali adı verilen bir kafa şekli ile sonuçlanır ve en yaygın kraniyosinostoz tipidir.
Koronal. Her bir kulaktan kafatasının tepesine uzanan koronal sütürlerden birinin (unikoronal) erken füzyonu, alnın etkilenen tarafta düzleşmesine ve etkilenmemiş tarafta şişmesine neden olabilir. Ayrıca burnun dönmesine ve etkilenen tarafta göz çukurunun yükselmesine neden olur. Her iki koronal sütür de erken birleştiğinde (bikoronal), kafa kısa ve geniş bir görünüme sahip olur, genellikle alın öne eğik olur.
Metopik. Metopik sütür, burun köprüsünün tepesinden alnın orta hattı boyunca ön bıngıldak ve sagital sütüre kadar uzanır. Erken füzyon alına üçgen bir görünüm verir ve başın arka kısmını genişletir. Buna trigonosefali de denir.
Lambdoid. Lambdoid sinostoz, başın arkası boyunca uzanan lambdoid sütür içeren nadir bir kraniyosinostoz türüdür. Bebeğinizin başının bir tarafının düz görünmesine, bir kulağının diğer kulağa göre daha yukarıda olmasına ve başının üst kısmının bir yana eğilmesine neden olabilir.